Sa zicem ca esti un manager la o corporatie mare. Responsabilitatile tale specifice includ sa te asiguri ca toti angajatii vostri au hardware-ul si software-ul necesar pentru a-si face treaba. Sa cumperi calculatoare pentru toata lumea nu este indeajuns –de asemenea, mai trebuie achizitionat software-ul sau licentele de software pentru ca angajatii sa aiba toate uneltele necesare. De fiecare data cand se face o angajare, trebuie cumparat si software-ul, sau sa te asiguri ca licentele deja existente permit inca un utilizator. Este atat de stresant incat ti se pare greu sa adormi pe gramada ta imensa de bani in fiecare seara.

In curand, ar putea sa apara o alternativa pentru manageri ca tine. In loc sa instalezi atata software pe fiecare computer, va trebui sa incarci o singura aplicatie. Acea aplicatie ar permite utilizatorilor sa se logheze intr-un serviciu online care gazduieste toate programele de care este nevoie.Aparatele la distanta detinute de alta companie, vor rula totul de la e-mail, la procesare de text, la programe complexe de analiza a datelor. Se numeste cloud computing si ar putea schimba intreaga industrie a calculatoarelor.

Intr-un sistem de cloud computing, exista o schimbare semnificativa a volumului de munca.Calculatoarele locale nu mai au nevoie sa faca toata munca grea cand vine vorba de rularea aplicatiilor. Reteaua de calculatoare care alcatuieste cloud-ul preia aceasta sarcina. Cerintele de hardware si software din partea utilizatorilor scad.Singurul lucru pe care calculatoarele utilizatorilor trebuie sa poata sa il ruleze este software-ul interfata al sistemului de cloud computing, care poate fi un simplu web browser, iar reteaua cloud-ului se ocupa de restul.

Este o sansa mare ca deja sa fi folosit o forma sau alta de cloud computing. Daca ai un cont de e-mail ca Hotmail, Yahoo! sau Gmail, atunci ai avut experiente cu cloud computing. In loc sa rulezi un program de e-mail direct de pe computer, te loghezi intr-un cont de e-mail pe Web, de la distanta. Sofware-ul nu exista pe computer-ul tau – totul este pe cloud-ul computer-ului de servicii.

Arhitectura cloud computing

Atunci cand vorbim despre un sistem de cloud computing, e util sa-l impartim in doua sectiuni: partea din fata si partea din spate. Acestea se conecteaza intre ele printr-o retea, de obicei pe Internet.Partea din fata este partea pe care utilizatorul de computer sau clientul o vad. Capatul din spate este sectiunea “cloud” a sistemului.

Partea frontala include computer-ul (sau reteaua de computere) clientului si aplicatia necesara pentru a accesa sistemul cloud computing. Nu toate sistemele de cloud computing au aceeasi interfata cu utilizatorul.Serviciile ca si programele e-mail se bazeaza pe browsere ca si Internet Explorer sau Firefox.Alte sisteme au aplicatii unice, care ofera acces la retea pentru clienti.

Pe partea din spate a sistemului sunt computer diferite, servere si sisteme de stocare a datelor, care creeaza “cloud-ul” de servicii de calcul. In teorie, un sistem de cloud computing ar putea include, practic, orice program de computer va puteti imagina, de la prelucrarea datelor la jocuri video. De obicei, fiecare aplicatie va avea propriul server dedicat.

Un server central administreaza sistemul, monitorizand cererile de trafic si de client pentru a se asigura ca totul functioneaza fara probleme. Acesta urmareste un set de reguli, numite protocoale și foloseste un tip special de software numit middleware. Middleware permite computerelor din retea sa comunice unul cu celalalt. De cele mai multe ori, serverele nu functioneaza la capacitate maxima. Asta inseamna ca exista putere de procesare neutilizata, asadar pierduta. Este posibil sa “pacalesti” un server fizic sa creada ca este de fapt mai multe servere, fiecare ruland cu propriul sistem de operare independent. Tehnica se numeste virtualizarea serverului.Prin maximizarea capacitatii fiecarui server individual, virtualizarea serverelor reduce nevoia de a avea mai multe masini fizice.

Daca o companie de cloud computing are multi clienti, este posibil sa fie o cerere mare de spatiu de stocare. Unele companii necesita sute de aparate de stocare digitala. Sistemele cloud computing au nevoie de cel putin de doua ori mai multe aparate de stocare decat folosesc pentru a stoca toate informatiile clientilor sai. Asta deoarece aceste dispositive, ca orice alt computer, ocazional se strica. Un sistem de cloud computing trebuie sa faca o copie a tuturor informatiilor clientilor si sa o stocheze pe alte aparate. Aceste copii permit serverului central sa acceseze masinile de rezerva pentru a recupera date care altfel ar fi inaccesibile. Facand copii a datelor ca si rezerve se numeste redundanta.

 Aplicatiile Cloud Computing

Aplicatiile cloud computing sunt practic nelimitate. Cu middleware-ul potrivit, un sistem cloud computing ar putea executa toate programele pe care un computer normal le poate rula. Teoretic, totul de la procesare generica de text la programe customizate pentru o anumita companie, pot functiona pe un sistem de cloud computing.

De ce ar vrea cineva sa se bazeze pe un alt sistem de computere pentru a rula programe si a stoca date? Aici sunt doar cateva motive:

Clientii vor putea sa isi acceseze aplicatiile si datele de oriunde, oricand. Ei vor putea accesa sistemul de cloud computing de pe orice computer conectat la internet. Datele nu vor fi limitate pe hard disk-ul unui anumit utilizator sau chiar pe reteaua interna a companiei.

Ar putea reduce costurile de hardware. Sistemele de cloud computing vor reduce nevoia de hardware avansat pe partea clientilor. Nu va trebui sa cumperi cel mai rapid computer cu cea mai multa memorie, deoarece sistemul cloud se va ocupa de aceste nevoi pentru tine. In schimb, ai putea sa cumperi un terminal ieftin. Acest terminal ar putea sa includa un monitor, o tastatura si un mouse si doar indejuns de multa putere de procesare cat sa ruleze middleware-ul necesar sa se conecteze la sistemul cloud. Nu iti va trebui un hard disk mare deoarece iti vei stoca toate informatiile pe un computer la distanta.

Corporatiile care se bazeaza pe computere trebuie doar sa se asigure ca au software-ul potrivit pentru a-si atinge obiectivele. Sistemele cloud computing ofera acestor organizatii acces la aplicatii tuturor angajatilor care au nevoie. Companiile nu trebuie sa cumpere software sau licente de software pentru fiecare angajat. In schimb, firma va plati o taxa companiei de cloud computing.

Serverele si sistemele digitale de stocare ocupa spatiu. Unele companii inchiriaza spatiu fizic pentru a stoca servere si baze de date pentru ca nu au posibiliatea sa furnizeze spatiul necesar. Cloud computing ofera acestor companii optiunea de a stoca datele pe hardware-ul altcuiva, inlaturand nevoia de spatiu fizic din partea clientilor.

Corporatiile vor reduce costurile de suport IT.

Daca partea din spate a sistemului de cloud computing este o colectie de computere in locatii multiple, atunci clientul ar putea sa avantajeze de puterea de procesare a intregii retea. Adesea, oamenii de stiinta si cercetatorii lucreaza cu calcule atat de complexe incat unui computer individual i-ar lua ani sa le finalizeze. Pe o retea de cumputere, clientul va putea sa trimita cloud-ului sa proceseze calculele. Sistemul de cloud va putea sa acceseze toata puterea de procesare a tuturor computerelor disponibile pe partea din spate, imbunatatind semnificativ viteza de calcul.

Preocupari legate de Cloud Computing 

Probabil cele mai mari preocupari in legatura cu cloud computing sunt cele de securitate si de confidentialitate. Ideea de a transfera date importante unei alte companii ingrijoreaza unii oameni. Cei din conducerea corporatiilor ar putea ezita sa foloseasca un sistem de cloud computing deoarece in acest mod nu pot sa tina informatiile lor sub propriul “acoperis”.

Contraargumentul este ca toate companiile care ofera servicii de cloud computing se bazeaza pe reputatia lor. Este benefic pentru aceste companii sa aiba masuri de securitate de incredere. Altfel, serviciul si-ar pierde toti clientii. Este in avantajul lor sa foloseasca cele mai avansate si mai noi masuri de securitate sa protejeze datele clientilor.

Confidentialitatea este in schimb alta problema. Daca un client se poate loga din orice locatie pentru a-si accesa datele si aplicatiile, este posibil ca si confidentialitatea acestuia sa fie compromisa. Companiile de cloud computing vor trebui sa gaseasca metode de a-si proteja clientii. O metoda ar fi sa foloseasca tehnici de autentificare, nume de utilizator si parola de exemplu. Alta metoda este ca fiecare utilizator sa poata sa acceseze doar datele si aplicatiile relevante muncii lui sau a ei.

Unele intrebari in legatura cu cloud computing sunt mai filozofice. Oare utilizatorul sau compania ce foloseste serviciul de cloud computing detine datele sau sistemul de cloud computing care ofera de fapt spatiul de stocare? Este posibil ca si compania de cloud computing sa refuze accesul clientului la propriile date? Cateva companii, firme de avocatura si universitati dezbat aceste probleme si altele in legatura cu cloud computing.

Cum va afecta cloud computing alte industrii? Este o ingrijorare in domeniul IT despre cum cloud computing va afecta industria de reparatii si mentananta a computerelor. Daca companiile trec pe serviciile de cloud atunci vor avea mai putine nevoi IT.

O alta arie de cercetare in comunitatea de informatica este autonomic computing. Un sistem de automatic computing este sub propriul control, ceea ce inseamna ca sistemul se monitorizeaza singur si ia masuri sa previna sau sa repare potentialele probleme. Momentan, autonomic computing este doar in stadiul teoretic, dar in cazul in care va deveni o realitate, ar putea elimina nevoia de multe joburi de mentananta IT.

Surse

Bogatin, Donna. “Google CEO’s new paradigm: ‘cloud computing and advertising go hand-in-hand.'” ZDNet. Aug. 23, 2006. Retrieved March 11, 2008. http://blogs.zdnet.com/micro-markets/?p=369

Brodkin, Jon. “IBM unveils ‘cloud computing.'” Network World. Nov. 19, 2007. Vol. 24, Iss. 45. pg. 10.

Carr, Nicholas. “‘World Wide Computer’ is on horizon.” USA Today. February 25, 2008.

Hickins, Michael. “Cloud Computing Gets Down to Earth.” eWeek. January 21, 2008. pg. 14.

“IBM Introduces Ready-to-Use Cloud Computing.” IBM. Nov. 15, 2007. http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/22613.wss

Lohr, Steve. “Cloud Computing and EMC Deal.” New York Times. Feb. 25, 2008. pg. C 6.

Lohr, Steve. “Google and I.B.M. Jon in ‘Cloud Computing’ Research.” New York Times. Oct. 8, 2007. pg. C 8.

Lohr, Steve. “I.B.M. to Push ‘Cloud Computing,’ Using Data From Afar.” New York Times. Nov. 15, 2007. pg. C 7.

McAllister, Neil. “Server virtualization.” InfoWorld. Feb. 12, 2007. Retrieved March 12, 2008. http://www.infoworld.com/article/07/02/12/07FEvirtualserv_1.html

Markoff, John. “An Internet Critic Who Is Not Shy About Ruffling the Big Names in High Technology.” New York Times. Apr. 9, 2001. pg. C 6.

Markoff, John. “Software via the Internet: Microsoft in ‘Cloud’ Computing.” New York Times. Sep. 3, 2007. pg. C 1.

“Middleware.” Carnegie Mellon Software Engineering Institute. Retrieved March 12, 2004. http://www.sei.cmu.edu/str/descriptions/middleware_body.html.

Naone, Erica. “Computer in the Cloud.” Technology Review. Sept. 18, 2007. Retrieved March 12, 2008. http://www.technologyreview.com/Infotech/19397/?a=f

“Report sees big shift in IT delivery.” IT Week. London. Nov. 5, 2007.

Swanson, Bret and Gilder, George. “Unleashing the ‘Exaflood.'” Wall Street Journal. Feb. 22, 2008. pg. A 15.

“The future of IT? It’s not all bad news, Nick Carr says.” Network World. Jan. 14, 2008. Vol. 25, Iss. 2. pg. 8.