Cum tehnologia avanseaza in fiecare zi, inventiile noi ne infiltreaza vietile in mod constant. Fie ca ne referim la modul in care facem cumparaturi, comunicam cu prietenii, munca pe o facem, sau cum calatorim, tehnologia ne transforma comportamentul.
Sa luam asistenta medicala de exemplu. Descoperirile in preluarea de informatii, cercetare, tratamente si comunicare, au oferit specialistilor unelte noi cu care sa lucreze si modalitati proaspete de practicare in medicina.
Am alcatuit o lista a celor mai relevante impacte pe care tehnologia le-a avut in domeniul sistemului de sanatate.
Internetul a devenit una dintre sursele principale de informatii medicale
Potrivit Pew Internet and American Life Project, in urma unui studiu realizat in 2004 asupra a 8 milioane de cetateni seniori care folosesc internetul, doar 66% dintre ei au cautat informatii medicale. In 2009, 24 milioane de americani au spus acelasi lucru. *susta
Este evident ca tot mai multi oameni folosesc internetul pentru a se documenta asupra problemelor lor medicale. Aceasta presupune nu doar cautarea de simptome, dar de asemenea explorarea de tratamente gasite pe web. Desi nu este niciodata o idee buna sa elimini de tot vizitele la doctor, internetul a oferitĀ pacientilor abilitatea de a lua decizii mai informate.
Facilitatile sistemului de sanatate folosesc retelele sociale pentru a contacta pacientii
Este usor sa vezi cum clinicile publice, birourile doctorilor si chiar facilitatile de cercetare, pot sa avantajeze de pe urma retelelor de socializare pentru a contacta un public mai larg.
Facilitatie sistemului de sanatate, in special spitalele, folosesc retelele de socializare pentru a stabili contactul cu pacientii, pentru a le raspunde intrebarilor legate de tehnicile folosite, pentru a lansa campanii de sensibilizare a publicului. Unele site-uri sofisticate ofera chiar si discutii instante cu asistente si doctori si de asemenea amintesc oamenilor sa isi faca controale periodice si vaccine.
Tratamente mai bune si mai putin discomfort
Sa nu uitam de cea mai evidenta cale prin care tehnologia a schimbat domeniul medical: prin furnizarea de aparate noi, medicamente si tratamente care salveaza vieti si imbunatatesc sansa de recuperare pentru miliarde de oameni.
Nu doar ca aceste facilitati sofisticate ajuta pacientii sa se faca mai bine; tehnologia noua a imbunatatit de asemenea si cercetarea.
Imbunatatirea ingrijirii pacientilor si a eficientei angajatilor
Tehnologia informatiei a facut ca ingrijirea pacientilor sa fie mai eficace si mai sigura ca oricand. Asistentele si doctorii folosesc tablete pentru a consemna istoria medicala a pacientilor si a se asigura ca se administreaza tratamentele corecte. Rezultatele testelor de laboratoare, inregistrarile semnelor vitale, comenzile de medicamente, toate acestea sunt stocate electronic intr-o baza de date principala, care poate fi consultata ulterior. Cum tot mai multe institutii adopta arhivele digitale, pacientii au acces la informatiile proprii, astfel intelegand mai bine ce li se intampla.
Doctorii sunt mai usor de contactat si mai buni la munca lor
Cu ajutorul unui smartphone, doctorii pot accesa mii de pagini de carti si articole medicale. Pot de asemenea sa foloseasca bazele de date online si sa gaseasca usor studii si istoria detaliata a pacientului.
Tehnologia de asemenea permite doctorilor sa foloseasca e-mailuri, mesaje si video-uri pentru a consulta colegi din toata lumea. Aceasta practica, cunoscuta ca si telemedicina, este in special folositoare pentru doctori si pacienti in zonele rurale si zonele sub-dezvoltate. Fara a muta pacienti, doctorii pot consulta experti din toata lumea sa diagnosticheze, a trata si a cerceta situatii medicale fara a fi nevoiti sa acceseze spitale sophisticate. Telemedicina a fost folosita eficient dupa cutremurul din 2010 din Haiti si va fi fara dubiu rafinata pe viitor.
Bazele de date online pot prezice cu acuratete tendintele medicale
Prin analizarea informatiilor de sanatate pe care utilizatorii le cauta online, motoarele de cautare gen Google au fost capabile sa prezica cu acuratete tendinte medicale ca de exemplu focare de gripa.
Google explica procesul pe Google.org:
Aceasta descoperire va ajuta expertii medicali sa raspunda la timp si de asemenea sa ia masuri preventive. Si cu cat mai multi oameni folosesc web-ul sa caute problemele lor de sanatate, acesti giganti ai internetului vor avea si mai multa informatie pe care sa o aplice studiilor stiintifice.